Pešić otvoreno u emisiji "Top Gol by Baho": Pitam se gledaju li uopšte utakmice?

U razgovoru sa renomiranim sportskim komentatorom Sabahudinom Topalbećirovićem, Pešić se prisjetio Sarajeva, kojeg opisuje kao centar zbivanja u Jugoslaviji, mjestom gdje je počela renesansa sporta

Košarka 18.10.2022, 10:21
Pešić otvoreno u emisiji "Top Gol by Baho": Pitam se gledaju li uopšte utakmice?
© Balkan News

Svetislav Pešić, jedan od najtrofejnijih trenera Evrope, u emisiji Top Gol by Baho“, govorio je o svojim počecima, o nekadašnjim najboljim košarkašima, životu u Sarajevu, prijateljima, pobjedama, trenerskim postignućima...

U razgovoru sa renomiranim sportskim komentatorom Sabahudinom Topalbećirovićem, Pešić se prisjetio Sarajeva, kojeg opisuje kao centar zbivanja u Jugoslaviji, mjestom gdje je počela renesansa sporta.

- Dolazi odluka da Sarajevo dobije organizaciju 14. Zimskih olimpijskih igara. To je nešto što je bilo ne samo priznanje Sarajevu kao gradu, nego čitavoj Jugosavliji. To je kao neki lagani slijed okolnosti, nekog razvoja tog grada, te sredine. Isto kao što se moj klub razvijao od drugoligaša do prvaka Evrope. To je bio proces u kojem sam ja živio, proveo najljepše dane mog života.  Kada govorimo o sportu, recimo ako je Beograd imao Crvenu zvezdu i Partizan, ili Zagreb Cibonu i Dinamo, sljedeći za koga su navijali bila je Bosna. Mi vjerovatno što smo dolazili iz Sarajeva, a drugo kako smo rasli i kako smo se razvijali kao klub i ekipa, vjerovatno smo doživljavali te simpatije koje su se pretvarale u respekt i koji smo iz godine u godinu povećali prema svima ostalim, kazao je Pešić na samom početku razgovora.

Ističući da je i sam učestvovao u stvaranju novih košarkaških imena i generacija, Pešić se prisjetio i nekadašnjeg velikog Mirze Delibašića, za kojeg kaže, da je jednim dijelom kao igrač učestvovao u njegovom razvoju.

- Teško je sve te igrače postrojiti, jer su svi imali nešto svoje i zbog toga bili 'veliki'. Mirza se razlikovao od njih u tom smislu što je on poslije Kukoča, ne upoređujem ih, ali on je bio igrač koji je nekako uvijek bio u backgroundu, pozadi. Nije se isticao, ali su ga drugi isticali. Svaki od njih je obilježio svoje vrijeme onako kako su obilježili. Meni je bilo ogromno zadovoljstvo. I ja sam na neki način kao igrač učestvovao u razvoju Mirze. On je došao u klub sa 18 godina kao najbolji mladi igrač Evrope ili Jugoslavije, jer je ta generacija osvojila prvenstvo Evrope u Zadru, prisjetio se Pešić.

Priča o Evropskom prvenstvu, u kojem je reprezentacija Srbije ispala iz takmičenja, nakon što je izgubila od Italije, ostala je u sjeni emisije. Nije se mnogo govorilo o tome, ali uredik i voditelj emisije Topalbećirović se kratko osvrnuo na napade upućene Pešiću, zbog odluke da Miloš Teodosić ne bude u sastavu tima.

- Znam odakle napadi dolaze i zato me to previše ne dodiruje. Ja sam kao i svi drugi, svi smo mi isti i pomalo različiti. Posao trenera je da donosi odluke, šta da radim. Teodosić nije odstranjen niti zbog discipline, niti nediscipline. Ja sam to na veoma jasan i precizan način objasnio i Teodosiću i javnosti. On je i dalje zaslužan, kao što su i svi ostali i prije njega i za ovo. To ti niko ne može uzeti. Jednostavo, dođe trener i shvati da ekipa treba da ide u tom drugom pravcu, pojasnio je Pešić.

Na uvrede, ističe on, se ne obazire.

- To što sam ja vrijeđan, omalovažavan, kritikovan od određenog broja mojih kolega, ne dodiruje me, jer kakav bi bio život bez dušmana. Život bez dušmana nije mogu. On može da bude pokretač i motivaciona snaga za ono što dolazi. Pošto me ti dušmani ne dodiruju, ja se ne bavim njima. Sljedeće godine će biti 40 godina kako sam trener. Ja sam više trener, nego išta drugo. A moje kolege kažu: 'Nije nije na vrijeme uzeo time out, on je demencija, već zaboravlja, star je, košarka mu je od prije ne znam koliko godina'. Ja se pitam da li uopšte gledaju te utakmice, našalio se Pešić.

Pešić je tom prilikom i prokomentarisao medije, koji su, o njemu pisali.  

- Ako mediji donose tako površne procjene, ne samo o meni već i o bilo kojem treneru, mogu da razumijem.  Nisu obrazovani, nisu dovoljno unutar toga da bi mogli da objasne poraz. Oni ne znaju ni pobjedu da objasne.  Ja pokušavam da ih edukujem, da im objasnim kako to sve funkcioniše, dodao je Pešić.

Cijelu emisiju pogledajte u videu:

  

komentari (0)