Sjajna plivačica Lana Pudar dobila diplomatski pasoš BiH

SPORT 15.09.2022, 10:57 15.09.2022, 11:16
Sjajna plivačica Lana Pudar dobila diplomatski pasoš BiH
© AA

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana je svečana dodjela diplomatskog pasoša najboljoj bh. plivačici Lani Pudar.

Diplomatski pasoš BiH 16-godišnjoj plivačici uručila je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Pudar, koja je osvojila zlatnu i bronzanu medalju na 200 i 100 metara delfin na Evropskom seniorskom plivačkom prvenstvu u Rimu u augustu ove godine, izrazila je zahvalnost što je dobila diplomatski pasoš BiH te dodala da joj to mnogo znači.

"Velika čast i zadovoljstvo mi je dobiti ovaj pasoš i zaista mi mnogo znači. Uspjela sam svojim uspjesima sa 16 godina da dobijem diplomatski pasoš. Malo je reći da osjećam zadovoljstvo", rekla je mlada plivačica.

Turković je istakla da su medalje koje je Pudar osvojila u proteklom periodu donijele veliku radost ljudima u Bosni i Hercegovini.

"Učinila si nas ponosnima. Tvoj uspjeh je inspiracija mladim naraštajima, ne samo da napreduju već da to čine u Bosni i Hercegovini kao što si i ti učinila za BiH. Svi smo dirnuti tvojim optimizmom, odnosom prema državi Bosni i Hercegovini i patriotizmom. Zadovljstvo mi je uručiti ti diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine. Vjerujem da će ti biti olakšanje i jedan mali doprinos nastavku tvoje uspješne karijere", rekla je Turković, piše AA.

Podsjetila je da je finansiranje sporta jedno od pitanja koja nisu trajno i sistematski riješeni na državnom nivou.

"Potrebno je da država razvija svoje kapacitete u svim segmentima i bude u prilici da sistematski pomogne sportistima. To je nešto što ćemo morati trajno riješiti u periodu pred nama. Međutim, činjenica je da si ti na svjetskoj sceni zablistala uprkos teškim uvjetima i zato zaslužuješ, kada bi mogli da ti damo, najveću zlatnu medalju", naglasila je ministrica.

Najbolja bh. plivačica je u posljednjih nekoliko mjeseci, na tri velika međunarodna takmičenja - Evropskom juniorskom prvenstvu, Mediteranskim igrama te Evropskom seniorskom prvenstvu, osvojila ukupno sedam medalja, od toga pet zlatnih.

komentari (0)