Čarobna zimska bajka u Erzurumu: Grad tragova brojnih civilizacija

Upoznajmo Turkiye 31.01.2022, 11:51 01.02.2022, 16:00
Čarobna zimska bajka u Erzurumu: Grad tragova brojnih civilizacija
© AA/Internet

Kada spomenemo Republiku Turkiye, prvo što nam pada na pamet, jesu ljetne turističke destinacije, koju narodi sa Balkana vrlo rado biraju za svoj odmor. Antalija, Alanya, Mugla, Bodrum, Kemer, Marmaris, i mnogi drugi gradovi svojim prirodnim ljepotama, građevinama, ostacima drugih civilizacija, plijene pažnju turista sa Balkana ali iz cijelog svijeta.

Međutim, postoje i ljubitelji zime, snijega, zimskih i adrenalinskih sportova. I za njih imamo jednu super vijest. U Turkiye postoji grad koji je oaza zimske čarolije, prava ledena bajka - grad Erzurum. Jedan je od najhladnijih, ako ne i najhladniji turski grad, stoga, ukoliko se zaputite u Erzurum, obucite se toplo iako na svakom koraku možete naći popularni turski čaj.

Erzrurum se nalazi na 1.950 metara nadmorske visine, a od Istanbula je udaljen 1.300 kilometara. U ovoj čarobnoj ledenoj bajci, relativno puno snježi, a temperature se spuštaju i do -30, te zbog toga možemo reći da je to hladni „turski Sibir“.

U svakom ćošku ovog grada možete naći trag neke od prijašnjih civilizacija koje su boravile na tom prostoru. Tragovi Hurija, Urarta, Kimera, Skita, Medijana, Perzijanaca, Parta, Rimljana, Bizanta, Sasanida, Arapa, Seldžuka, Mongola, Ilhanida, Safavida, i Turaka nalaze se u svakom dijelu ovog ledenog grada.

Ono što je posebno specifično za Erzurum jeste planina Palandonken i istoimeni skijaški centar koji nudi adrenalinsko iskustvo za sve ljubitelje skijanja i snouborda. Turisti iz svijeta ali i Turkiye dolaze u skijaški centar Palandonken kako bi sve zimske čari iskusili na 55 skijaških staza, uključujući lagane, srednje, napredne i prirodne staze. Osim toga, centar pruža mogućnost 15 kilometara neprekidnog skijanja na najdužoj stazi u Turkiye, koja je, također, treća staza najduža na svijetu. Sezona skijanja otvara se u novembru, a traje do juna. Također, Buyuk Eder, najviši vrh ovog planinskog masiva nalazi se na 3.271 nadmorske visine, a ima oblik luka.


 

Osim zimskog turizma, Erzurum je grad sa bogatom historijom i kulturnim blagom, a danas ima i univerzitetski centar. Grad osnovan davne, 415. godine, a tokom historije, osvajan je mnogo puta, ali i napadan. Zbog toga što je bio važan tranzit na putu svile, smatra se i ključnim mjestom ostvarivanja turske nezavisnosti. Ledeni turski grad ukrašava i očaravajuća Çifte Minareli Medrese koja je seldžučki arhitektonski spomenik iz 13.stoljeća, a objedinjuje skoro sve stilove gradnje, jer su u njenoj izgradnji učestvovali pripadnici različitih nacionalnosti. Medresa je služila, prije svega za vjersko, ali i opšte obrazovanje. Popularna za izučavanje u oblastima matematike i astronomije.

Unutrašnjost izgleda kao muzej, a eksponati su izloženi u prostorijama koje su nekad služile kao učionice. Veliku džamiju iz 12. stoljeća izgradila je čuvena porodica Saltuk, a unutrašnjost te džamije oduševljava vjernike ali i turiste.

Glavni trg Erzuruma uljepšava Lala Mustafa Pasha džamija, izgrađena 1562. godine, i prva je iz perioda vladavine Osmanskog carstva.

U samom centru se nalazi i trgovački centar u kojem se nalaze prekrasni komadi nakita po kojem je i poznat ovaj grad, stoga, ukoliko vas put nanese u Erzurum, ni slučajno ne propustite obilazak centra. Kao što je i svaki turski grad poznat po nekoj deliciji, i nekom ukusnom jelu, tako je i na erzurumskoj sofri neizostavno jelo Cag Kebabi, uz koji se serviraju razne salate i namazi, a ukoliko ste ljubitelj slatka, morate uzeti poznatu tursku neodoljivu baklavu s pistacijama.

Balkan News

komentari (0)