UEFA zaprijetila Velikoj Britaniji: Ili ukidanje obavezne izolacije VIP gostiju ili premiještanje finala EURO 2020

Fudbal 18.06.2021, 11:45
UEFA zaprijetila Velikoj Britaniji: Ili ukidanje obavezne izolacije VIP gostiju ili premiještanje finala EURO 2020
© AA

Britanski ministri trebali bi popustiti pred zahtjevima UEFA-e i suspendovati odluku o obaveznoj izolaciji za VIP goste nakon što je nogometno upravljačko tijelo zaprijetilo da će premjestiti finale Euro 2020 u Mađarsku.

U Dailymail-u se navodi se da britanska vlada raspravlja o prijedlogu za izuzeće 2.500 imenovanih VIP osoba, uključujući zvaničnike UEFA-e i FIFA-e, političare, sponzore i emitere, od samoizolacije po dolasku u Englesku.

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, saopštio je vladi prošle sedmice da su britanska ograničenja prestroga u odnosu na one u EU i da su drugi gradovi voljni i sposobni da budu domaćini utakmica koje se trebaju igrati na stadionu Wembley.

Međutim, ovaj potez će vjerovatno izazvati žestoku reakciju britanske javnosti. Visoki zvaničnici UEFA-e I VIP osobe, koji će prisustvovati utakmicama na stadionu Wembley, ne bi se morali pridržavati pravila nametnutih običnim putnicima i stanovnicima.

Iz britanske vlada navode da su se posebno usredotočili na takozvanu varijantu indijskog koronavirusa, te da će analizirati posljedice popuštanja epidemioloških mjera prije nego što pristanu na bilo kakve ustupke.

Međutim, izuzeće bi pojačalo kandidaturu Engleske za Svjetsko prvenstvo 2030, jer bi Borisu Johnsonu omogućilo da se sastane sa visokim ličnostima iz UEFA-e. To bi pružilo premijeru priliku da osigura potrebnu podršku i mogao bi potencijalno omogućiti svojoj zemlji da organizuje prvi međunarodni turnir od 1996.

Sa engleskog preveo Mirnes Baltić 

komentari (0)